VM i Trail-O er skudt i gang

Det danske præ-o landshold er på plads i Jelenia Gora i det sydlige Polen, hvor VM i Trailorientering løber af stabelen over de næste fire dage. Tre af atleterne har allerede idag været i ilden til stafetten, hvor Johanne Biering, Tobias Biering og Andreas Duc Jørgensen repræsenterede Danmark. Efter flotte ture på banen med kun en enkelt fejl til Johanne og Andreas og fejlfri tur fra Tobias, blev det temp-o stationerne som blev afgørende i et meget tæt felt. Danmark endte på 10. pladsen, mens guldet gik til Tjekkiet både i den åbne klasse og  para-klassen, berettes det af Karin Biering fra lejren.

Trail-O er en disciplin af orienteringssporten udviklet til at kunne tilbyde alle, inklusiv personer med begrænset mobilitet, en mulighed for at deltage i orienteringskonkurrencer, der er meningsfulde på lige fod med alle andre. Både manuelle og elektriske kørestole, og hjælpere og lignende, er tilladt til hjælp med mobilitet, og hastighed over en distance, er ikke relevant for konkurrencen.

Udfordringen i Trail-O, er at identificere den rette markering af en post, ud fra den information givet af kortet. Denne identifikation sker på afstand af posten, og oftest fra en vej eller sti, så det er muligt for personer med begrænset mobilitet at deltage. Bevis for den korrekte identifikation af posterne, kræver ikke særlig behændighed, hvorfor personer med svær bevægelighedsnedsættelse, også kan konkurrere med under lige vilkår. De fleste trail orienteringsstævner, har en O-class klasse og en P-class klasse, hvor førstnævnte er for alle, mens sidstnævnte er for atleter med funktionelle udfordringer grundet permanente mobilitetshandicap, og som derfor ikke kan deltage på lige vilkår i almindelige orienteringsløb.

Trail orientering dækker over to individuelle distancer: PreO og TempO, samt holdformatet stafet. Det er også disse tre distancer, der er på programmet til VM i Polen i denne uge.

I PreO skal deltagerne identificere en række poster på en bane, hvor de eneste begrænsninger er, at blive på den tilladte rute, og ikke bruge mere tid end den fastsatte maxtid. I TempO sidder deltagerne i en stol, og skal løse delelementerne derfra, hurtigst muligt, og det gælder derfor om at tænke hurtigt.*

Program WTOC 2022, Jelenia Góra, Polen

Onsdag 20. juli – Trail-O stafet

Torsdag 21. juli – Tempo

Fredag 22. juli – PreO dag 1

Lørdag 23. juli – PreO dag 2

Det danske hold i Polen er:

Herrer 

Tobias Biering, Silkeborg OK (O-class)

Andreas Duc Jørgensen, Tisvilde Hegn OK (O-class)

Søren Saxtorp (P-class)

Damer

Johanne Biering, Silkeborg OK (O-class)

Karin Biering, Silkeborg OK (O-class)